Trenger vi trening?

Trenger vi trening?

Nei egentlig ikke, vi trengte det ikke for hundre år siden og iallfall ikke i steinalderen. Trening er et begrep som nok ikke er brukt i mange år. Vi trenger å bruke kroppen enten i skogen med hogstarbeid eller i jordbruk, men også slike klassiske yrker er blitt mekanisert og med mindre og mindre fysisk aktivitet. Organismen vår trenger rett å slett bevegelse for at alle prosesser skal ha optimalt arbeidsforhold og at vi kan holde oss friske.

Som idrettsutdannet, 6 år i treningsbransjen, 20 år som aktiv idrettsutøver, friluftsliv fra jeg knapt kunne gå og pedagogisk utdannelse snakket med mange, har jeg sett og lært mye, og etter hvert fått en del aha opplevelser

Treningssenterne er et sykdomstegn i samfunnet vårt

Dette mener jeg  fordi vi er helt avhengig av det, for at folk kan holde seg fysisk aktive. Hva er galt med å trene ute da? Absolutt ingenting men vi har et varierende vær, alt fra stekende sol til 0 grader og slaps. Begge kontrastene er ikke bestandig like hyggelige å være aktive i dag etter dag, da er det godt å komme inn i ny og ned. Det finnes ikke dårlig klær….jo til og med en multisporter blir kald og bløt og kan hate været!! Det å bo mitt i sentrum kan skape også problemer for syklisten, skøyteløperen eller joggeren. Styrketreningen er også fint å ha ved et treningssenter. Jo treningsenteret motiverer til fysisk aktivitet fordi de er lett tilgjengelig, kan tilby stor variasjon, kompetanse, hjelp og er en sosial arena. Å ha en entusiastisk, god instruktør foran deg gjør også timene spennende, effektive og morsomme.

Men må vi trene da?

De fleste toppidrettsutøvere i dag har ikke nødvendig en uendelig lang treningshistorie bak seg men ofte fra en familie som har brukt friluftsliv til turer, ski, jakt og andre fysiske ting som få ser på som trening. De har med andre ord alltid belastet kroppen sin. Friluftsliv og aktivitet har alltid vært en del av dem. Er du en av de som er på tur i helgene og kanskje en ettermiddagstur flere ganger i uka trenger du kanskje ikke å trene. Stresser du derimot mye, går mye på asfalt, mye statisk arbeid i tillegg bør du nok få lagt inn variert trening  før belastningsskaden sniker seg innpå deg.

Min mening er likevell at samfunnets krav om at du skal være perfekt, driver mange inn på treningsenterene. Du skal ha en flott kropp med de riktige formene og det gjør at du må trene. Husk det er ikke usunt å være litt rund så lenge du er i ok form. Er du derimot tynn og i dårlig form er du i faresonen!! Folk stresser med mål som egentlig er helt meningsløse for vår helse. Inn her og litt mer der, legge til å trekke ifra. Resultatet er alt for ofte, mange og monotone økter i en lang periode før det stopper helt opp, man går lei. Alt for mange står på trappemaskin time etter time med det mål for øye å ble perfekt. Man går som en klokke, til batteriet er brukt opp, motivasjonen.

Hva er mest effektivt da?

Det som er mest effektivt er det du liker og som du derfor gjør flere ganger enn de kjedelige, ”effektive” øktene. Trening måles i timer og økter og ikke nødvendigvis intensitet. Men varier mer enn gjerne hvor hardt du trener.

Slutter man å besøke venner, gå på kafé, gå på kino, ta seg en fest, lese bøker, leke med barna og så videre. Man slutter fryktelig sjelden med aktiviteter som er morsomme og som gir deg noe tilbake. Mange trener alt for kjedelig. Man glemmer helt at trening er ikke noe du skal gjøre men noe man vil gjøre. Varier, bruk forskjellige timer, forksjellige instruktører, varier maskinene, bruk frie vekter og skap nye programmer. Finn ut hva du liker. Kanskje er squash med ei veninna er morsomt, ta med typen på klatring, sykle på stier, løpe i skogen, gå i fjellet, kjøre alpint, toppturer på ski, gå på rulleskøyter, svømme, fotball med kolleger, danse og så videre. Hva tror du at du vil like, prøv det!! Og var det ikke gøy, prøv noe annet!. Kanskje er det miljøet i seg selv som gjør at du faktisk gjør det. Kanskje en løpetur i regn og mp3 spiller for så rett i dusjen gjør deg levende, eller svette i perfekte trikkeskinner i marka på ski? Eller to kvelder i uka med venninner på en salttime dere liker og en kaffetur etterpå. Prøv noe som virker gøy, ikke vær for selvhøytidelig, alle har vært nybegynnere og de fleste vil hjelpe til!! Bare spør en trener, instruktører, venner, bekjente eller et idrettslag.

Målet er nådd

Har du tenkt igjennom hva som skjer når du når ditt mål, målet om å gå ned fem kilo. Hva skjedde med Lance Armstrong når han hadde nådd sitt mål om 7 seire i tour de france? Han sluttet!! Slutter du da eller er det nye fem? Eller er du fornøyd da, og funnet deg en aktivitet som gir deg noe tilbake? Kanskje liker du å konkurrere med andre, kanskje liker du å få bedre tider? Kanskje sette seg birkebeinerrittet eller rennet som mål, kanskje gjennomføre en maraton i et eksotisk land. De finnes helt ufattelig spesielle konkurranser og arrangement der ute! Som kombinerer vakker natur med fysisk aktivitet. Jo bruk penger på ting som oppfordrer til fysisk aktivitet, kanskje trenger du ikke ny sofa nå men heller å komme opp av den. Invester i din egen helse, i din egen psykiske form og positive opplevelser. Det måles sjelden i penger i ettertid

Trening skal være noe du velger fordi du liker det. Ikke noe feil med å ha mål, men liker du treningen, når du mest sannsynlig målet likevel  Jo jeg vet det kan være godt å løpe hardt på en tredemølle og god musikk, men uke etter uke kan gjøre noe med motivasjonen.

Oppsummert er kombinasjonen indre og ytre motivasjon er oftest det beste. Et ytre motivasjon er det å oppnå noe. Som det å stille opp i birkebeinerrittet, sentrumsløpet på en time, gå ned 5 kilo, trene tre ganger i uka, klarte 5 grad eller gjennomføre en Ironman. Dette er mål som man enten oppnår eller ikke. Er målet for høyt kan dette skape dårlig motivasjon for man er ikke i nærheten en gang, er det for lavt så slutter man gjerne også når målet er oppnådd. Så det beste er et gjennomtenkt mål som er høyt nok at man må strekke seg passe nok etter det. Her trengs ofte litt hjelp av erfarne eller profesjonelle, bare spør!! Jeg nådde mitt mål, hva nå? Man bør sette et nytt et, som det å klare en tid som er bedre neste år.

Men hva skal holde meg gående til neste år, det er jo så lenge til. I perioder det går tungt, eller lenge til man har mål er det nettopp indre motivasjon som gjør at man trener likevel. Hva skjer med en langrensløper ved første snøfall? Første vårdag for en syklist. Man bare drar ut å jubler!! Finn aktiviteter som du bare gjør for aktiviteten i seg selv gir deg noe!!

Hva skal til for å bli best mulig da? Ta deg fri fra jobben et år og tren mest mulig og best mulig med overskudd. Tar mer om dette senere, ut å lek i mellomtiden

Reklamer

2 kommentarer

Filed under Teorier og refleksjoner

2 responses to “Trenger vi trening?

  1. Tilbaketråkk: Til helvete med blodsmaken | Tommys multisport blogg

  2. Tilbaketråkk: Til helvete med blodsmaken,del 2 | tommy multisport

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s