Trening, tenk kvalitet. Vær bevist på det du gjør!!

Konkuranser er ofte den beste treningen. Man er utvilt til start, konsentrert, best mulig forberdet og man tar ut det man har.

Trening er jo egentlig ganske enkelt. Tren på det du skal bli god i. Skal du blir god til å løpe, så løp mye. Sykle mye om du skal bli god å sykle, tren på lange løp om du skal bli god i lange løp og så videre. Men det er mange myter å feller å gå i likevel. Jo man kan trene hver eneste dag men man kan ikke trene hardt hver ensete dag!!

Veldig mange jeg møter har ingen variasjon i treningen sin, dette gir mindre treningsglede og fremgang,. Kanskje ikke fremgang i det hele tatt. Bestemt deg for at du skal ha maksimal effekt på noen økter , dette betyr også at du skal være uthvilt/restituer etter forrige trening. Ha kvalitetsøkter 1-2 ganger i uka, utnytt motiverende gruppetimer, treninger med vennene eller dager der du er ekstra motivert. Tenk mer kvalitet enn å regne timer, mil eller økter. Det er sjelden de med flest harde økter som får best fremgang, da hadde seiersoppskriften vært enkel

Vedlikeholde sier du?

Jo jeg hører det en del, men går jeg bak så er det ingen som er fornøyd med å trene i 6 måneder uten å verken ha blitt sterkere, bedre utholdenhet eller overskudd. Dette gjelder uansett om man er 20, 40 eller 60 år.

Vi har uansett alle litt forskjellig motivasjon for å trene. Noen trener for å bli best, andre fordi det er sosialt, andre kun fordi aktiviteten i seg selv er gøy. Noen liker det å trene på gruppetimer, andre bare det å være ute å trene . Du kanskje liker de harde øktene på xyclingtimen eller vil helst ha lange økter i marka? Noen liker å planlegge for andre ikke i det hele tatt. Jeg mener at alt kan kombineres. Mitt utgangspunkt er at man bør gjøre det beste ut av situasjonen med små enkle men beviste grep. Man kan lage ukesplan eller tenke at man skal ha to harde, og en rolig økt til uka. Sett av dager og økter som er hellige. Tren gjerne hardt to dager på rad men ikke gjør det til en vane

Restitusjon

Kroppen er kun motagelig for en viss mengde trening og intensitet. Har man i tilegg en stressende jobb/hverdag eller mye fysisk belastning tåler kroppen tilsvarende mindre trening. Man må planlegge å variere dagene med rolige, middels og harde økte for å trene forskjellige egenskaper, la kroppen få tid til å bygge seg/restituere samt kroppens behov for variasjon for å få fremgang. Man må med andre ord skjønne forskjellen på en rolig, middels og hard trening og dette gjøres enkelt med pulsklokker og kjennskap til sin puls. Dette kan dessverre ikke regnes ut, men må testes og erfares. Men de som kan styre intensiteten sin får oftest mest ut av treningen. Man bør alltid ha en idee på hva som skal trenes denne dagen og sette navn på økta. Nesten like viktig er den psykiske variasjonen, den holder deg motivert lengre.

Tren kvalitet, det er så enkelt

Alt for mange havner kun i mittsiktet. Alle xyclingtimene eller sykkelturene ute ender akkurat på samme måten, de blir så harde som man klarer. Dette gjør ofte at man aldri er 100% resituert/bygd opp og er aldri klar for å få en 100% effektiv treningsøkt. Man får heller ingen nye stimuli/sjokk/variasjon. Organismen bygger seg alltid best opp med en belastning som er litt bedre enn forrige belastning, dette er progresjon. Gi kroppen nye sjokk, og variasjon. Dette gjør at organismen forbereder seg på neste sjokk med å bli litt sterkere eller mer utholdende siden forrige økt. Denne forberedelsen vedvarer i 3-4 dager så det er derfor viktig med stadige nye treningsøkter. Fast trening over lange tid gir også alltid best resultat, kontra ”skippertak” trening

Har du planlagt rolig trening, ekskluderer absolutt ikke at man plutselig ender opp med supertung økt, på en perfekt dag i skiløypa. Kompisen utfordrer deg i det stille og dere ender med å spurte opp hver bakke. Det hender man drar max på en B2B gruppetime, eller digger den nye musikken til instruktøren å flyter avgårde. Utnytt økter alt bare fungerer man må bare justere uka deretter så ikke alle ukas økter ender opp på denne måten. Slike økter skal man virkelig ta vare på!!. Man må bare være bevist på hva man har gjort å skal gjøre videre.

Hvor mange timer og hvor hardt?

Dette er utrolig individuelt. Trenere man 3-4 øker i uka, er to harde og to rolige greit, er man så aktiv mosjonist så blir % med rolige økter høyere, er man konkurranse utøver bør man ligge 70-80% med rolig trening. Jo flere år man har trent jo større treningsmengder tåles. For en kondisjonsutøver i verdensklasse som sykkel ligger man gjøre rundt 1500. De er profesjonelle og har svært få tileggsbelastninger som stress og jobb. Erfaringsmessig bør de beste mosjonistene ligge rundt 800 timer og noe som også er praktisk mulig.

Vær smart.

Varier mest mulig mellom hardhet og lengden på øktene. For mosjonisten som ikke har konkurranse som mål, varier også på bevegelsesmåter. Utnytt dager du er ekstra motivert med å ha en tøff økt. Tren også rolige økter for å få tilbake overskuddet og samtidig trene på andre egenskaper. Unngå alt for mange lapskausøkter, der du kun trener i mittskiktet. Gi kroppen nye sjokk med variasjon i forhold til hardhet på øktene og gjerne to harde på rad i ny og ned så lenge du får 3-4 dager med rolige økter etter det.

Utnytt gode dager med gode venner og vær gjerne impulsiv. Utfordre hverandre og inviter andre inn i de gode øktene Bruk de gruppetimene som du virkelig klarer å ta deg helt ut, få av oss har egenskapen til å pushe max alene. Disse timene er gull for deg. Vær lojal med deg selv. Bruk været og perfekte forhold til ekstra gode økter, kom deg ut når muligheten er der.

Setter veldig pris på tilbakemeldinger og diskusjoner. Kjør på

Denne artikkelen er også publisert på: http://blogg.langkjoring.no/

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Teorier og refleksjoner

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s