Seier på Tieto Enator Adventure på 49 timer

Seier til Tommy og Gry på Tieto Enator Adventure
49 timer i de svenske skoger, vann og fjell i regn tar på, men utrolig tilfredstillende nå!

Å komme inn til applaus og sjampanjesprut fra arrangørene kl 5.30 om morgenen etter nesten 49 timer med løping, sykling, padling og rulleskøyter var en utrolig rar, men fin følelse.

1 minutt før oss i mål kom Raymond og Håkon. De fikk en fin 10 plass i herrer light. Beste norske lag! Vi takker også lagvennene våre for god hjelp på siste lange etappe. Raymond viste stor vilje og fullførte med et skrantende kne. Anders og Flemming kunne desverre ikke stille opp da Flemming måtte ta seg av sykdom hjemme.

Bilder på bildesiden

Vi kan ikke si vi vant på grunn av god, men påtross av elendig orientering! I allefall til tider sammenlignet med konkurrentene som alle hadde kyndige o- løpere på laget. Det skal likevel sies at vår orientering var på høyde med, eller kanskje bedre enn forventet. Årets konkurranse hadde vanskeligere orientering enn i fjor da filosofien til løypelegger var at utøvere av mulisporter alltid skal kunne vite hvor man er. Mange er uenige med dette, men slik kan det være. Frafallet under konkurransen er stort, nesten halvparten bryter. Ikke rart det når man legger sammen alt som kan gå galt under så mange timer med adrenalin, trøtthet, energimangel, mørke, regn, fart, osv.

Denne historien er Tommy og Gry sine erfaringer fra konkurransen, skrevet av Tommy. Så snart Raymond og Håkon har fått skrevet ned sine kommentarer kommer de også på nett.

Konkurransedagene nærmer seg og planleggingen er i boks og pakking står for tur. En slik type konkurranse starter ikke når startskuddet går, men god tid i forveien. Alt det praktiske med support, transport og alt utstyr må være i orden. Vi kjøpte blant annet sportsernæring for 1800 for oss 4. Klær, utstyr må organiseres og ting pakkes fornuftig.

Kvelden før start er det informasjonsmøte med siste justeringer for alle 90 lag. Denne kvelden er det også gjenomgang av kart, hvilket utstyr som skal brukes, hva som skal spises og taktikk. Alt dette sammen med support som blir vår livline underveis. Vi hardde med Gry sin søster som var support for tredje gang på en lang konkurranse. Det stiller 6 lag til start i mix klassen. Flere av lagene med stor multisporterfaring og vi blir nok aldri nevnt som favoritter. Forhåndsfavorittene var Ylva og Erik som var spesielt gode på orientering og padling. Noen som skulle vise seg være helt riktig…

Konkurransedagen er spenningen stor og her gjelder det å ikke å fyre seg for mye opp, men ta det med ro og organisere support området eller TA som jeg vil kalle det fremover. TA er stedet der all assistanse skal skje med bytte av klær, utstyr og mat samt service om det er nødvendig.

Konkurransen besto av 10 etapper + prolog med en samlet lengde på ca. 270 km om man tar raskeste vei, det gjorde vi nok ikke alltid

Startskuddet går og SS0 (prologen) starter. Dette er mer en show off for publikum med 9 km sykkel og kano i byen, men adrenalinet blir høyt da det gjelder å vise seg frem selv om man vet at her avgjøres absolutt ingenting. Det skal man bruke den neste 30 – 40 timene til. Jeg og gry tar det med ro og har kontroll på pulsen, men vinner etappen på 34 minutter.

SS1: 7 km orientering på 1:2000 og 1:4000 kart. Etappen gikk Marieberg naturpark med enkel orientering, men vi holdt på å gjøre en stor blemme.. Men erfaringen fra i fjor der vi glemte en post og fikk en times tilegg i tid gjordet at vi dobbelsjekket da vi trodde vi var ferdige. Brukte 10 minutter ekstra på å løpe tilbake. Ellers ok etappe og ble nr 4 på 1 time, men 17 minutter etter Ylva og Erik.

SS2: 14 km padling rundt Karlstad med elver og sjøer med noen bæring av kanoer mellom. Syntes vi fikk god rytme og fin teknikk. Påbudt slalåm mellom noen bropilarer taklet vi veldig bra og kom godt inn. Brukte 3.28 og blenr. 2. Igjen slått av Ylva&Erikm nå med 45 min. På TA etter padlingen tok vi tekniske punkter som alle må igjennom. Det var flying fox over en elv og jumar klatring. Easy!

SS3: deltaering rundt Karlstad som ligger midt i et delta. Dette handler om å løpe og svømme etter poster i elver, på øyer og i sjøer. En fin utfordring når det har regnet ekstremt mye i område i det siste og badetemperaturen var mellom 8-10 grader. Denne etappen vant vi på 41 minutter.

SS4: 30 km MTB inkludert en post med 46 meter rappell fra en vanntårn. Også en etappe som gikk veldig fint der jeg og Gry samarbeidet veldig bra både med drafting (ligge bak), strikk og andre lag. Rappellene var kjedelig med nye tau og stor friksjon, dvs at det gikk sent å komme seg ned. En bom her også, vi stakk fra en post uten stempling ved vanntårnet, da var jeg mere optatt å ta på sele å komme først i køen. Måtte sykle opp igjen og tapte kansje 20 minutter på det.Igjen, dobbelt sjkekke alltid hverandre. 6.43 i etappetid og 3 minutter bak favorittene, men på 2.plass totalt.

SS5: 15 km inlines. Den siste etappen før de virkelige lange etappen kom.. Da kom også regnet og slik var det i 30 timer til. Vi taklet etappe som vi taklet sånn noenlunde, men en noe sløv orienterings feil som ikke ble oppdaget fort nok gjorde at vi tapte ca. 20 minutter. Vi tok venstre, men posten var til høyre. Det sløve var at jeg så noen kom fra høyre og gikk rett frem i krysset, men trodde de hadde misset. Med det gjorde oss heldigvis mistenksomme da vi så at noe ikke stemte helt. Brukte 1.22 og 2 minutter bak Ylva og Erik. Ble likevel nr 3 på etappen. På denne etappen kom Håkon og Raymond susende forbi oss, draftet av Multitude Norrøna som virkelig kan samarbeide på skøyter. Her har vi mye å lære!!

SS6: Med 120 km MTB ble det her de virkelig de store testene skulle komme og de store tidsdifferansene oppstod. Som skrevet før har det regnet lenge i området og alle stier var kun gjørme. Når det i tilegg ble mørkt var sykkelforholdene vanskelige. Vi havnet fort sammen med et lag som passet oss bra og dette hjalp stort. Vi startet og avsluttet likevel etappen alene. Etappen var stort sett i skog, på grus, stier og løping til flere små topper. Orienteringen var vanskelig synes vi, men hadde stor hjelp av et adventure lag og et light herrelag. Sistnevnte lag hadde like stor o-kompetanse på dette som oss, men vi valgte å stole på oss selv da de gode orientererne syklet for sent for oss. Dette var også et riktig valg da den vanskeligste orienteringen var unnagjort. Vi skulle også underveis få stå i kø for å traversere over en elv med stålvaier. Arrangørene hadde misset her så når vi kom var det ca 90 minutters kø og det var uaktuelt, mange valgte da å ta den lange veien rundt. Faktisk så mange at jeg og Gry valgte å dra tilbake igjen, noe slu gjort, men riktig valgt. Vi tapte uansett ca 40 minutter før vi tok valget. Når vi først hadde uflaks var det godt å ta igjen litt. I tilegg til dette måtte vi også padle over en større elv med syklene med kanoer som var plassert ut. En enormt god avslutning og veldig bra samarbeid mellom meg og Gry gjorde at vi gruset konkurentene her. Denne etappen oversteg også stipulert tid med 4-5timer og ble fryktelig lang, heldigvis hadde vi mat og drikke nok. Vi hadde nå fått ny TA lengre inn i landet (TA2). Brukte totalt 11.30 og slo 2 lag med over en time og dårligste med 4.

SS7: Løping og coastelering (svømming fra øy til øy). Starten på en nedtur… Vi hadde inntill nå mange timers forsprang på våre konkurrenter og overasket de aller fleste med blant annet å ligge likt med multitude ut på denne etappen, da med kortere TA stopp. Vi hadde nå jobbet i ca 20 timer og begynte å merke det på kroppen. Likevel starten gikk bra, men jeg begynte å tømmes for krefter. Jeg hadde vært motor lenge med drafting og strikk, men følte likevel jeg hadde vært lur. Etter å ha løpt på hard grusvei i 2 timer kjente jeg at tålmodigheten var oppbrukt. Da også energilageret var helt nede tok jeg et utrolig dårlig valg, jeg bestemte at vi skulle prøve å gå opp til toppen da jeg mente vi hadde løpt for langt. Vi hadde løpt for kort viste det seg og brukte 40-50 minutter på denne unødvendige og grunnleggende feilen. Det verste var nok å gjøre en så stor feil nå! Å prøve å ta igjen tapt tid når man egentlig skulle gjøre omvendt. Jeg ble sur og lunta var kort, dette gikk utover Gry. Jeg kunne på dette tidspunktet kun løpe, men terrenget tilsa gå. Derfor ble farten veldig lav. I tilegg var konsentrasjonen helt elendig , dette gjorde at store feil nr 2 kom raskt, vi gikk i ring på øya : -) Dvs at vi trodde vi fulgte sjøkanten men hadde på en eller annet måte gjort noe feil, uten å i det hele tatt å se på kompasset. Nye 40-50 minutter fløy av gårde. Humøret elendig!! Hva gjør vi nå, det hjalp med to-tre svømmeturer i 8 grader vann, og sammen ble jeg og Gry enige om at nå starter vi på nytt. Svømmeturene ble ekstremt kalde da vi faktisk ikke var varme nok når vi startet. Vi måtte jo gå! Men energien kom tilbake og vi løp siste 40 minuttene til TA 2. Vi hadde til sammen tapt nesten 3 timer på sløvhet og dårlig moral. Havnet likevel bare 0.40 etter vinneren og på 4 plass med 8 timer og 9 minutt. Men et lag som Norrøna gruste oss med 2 timer.

SS8:22 km kano i elver og sjøer med 2 opptak av kanoene. En spennende etappe da Ylva og Erik tok oss igjen. Jeg sovnet hele tiden padlende i kanoen og fikk ta meg en 5 minutter powernap i kanoen. Jeg brukte vel 12 minutter på denne seansen, mens Gry padlet videre. Dette hjalp noe, men jeg våknet vel først skikkelig igjen etter 2 timer til og like før tidligere konkurranse padler Ylva og orientereren Erik tok oss igjen. De slo oss mye på denne etappen men tro på seier var fortsatt der. Brukte 5.16 og nr. 3 på etappen. 1 time etter Ylva og Erik.

SS9: Løping og in-lines total 50 km. Starte veldig positivt da vi tok igjen våre hardeste konkurrenter tidlig, men de orienterte mye bedre å sto å ventet på oss ved post 2, smilende men frustrerte.Ylva hadde skadet seg og de måtte kaste inn håndkledet. I god sportsånd hjalp de oss videre, og vi løp videre sammen med våre lagvenner Håkon og Raymond. Vi tok hele denne etappen sammen. En fin og god erfaring da vi senere skal konkurrere sammen. Håkon var sjefsorienterer og orienterte godt, men en plassering av en post ved en hule satt oss helt ut. Vi somlet nok bort 40 minutter her. Orienteringer videre gikk bra, det gjaldt også de første postene med skøyter på. Men problemet kom med mørket og en post lagt på den gamle riksveien. Kartene var ikke helt oppdatert med en ny riksvei og vi hadde misset noe info på infomøtet.Omveien fant vi ikke og kastet bort nok 1 time her. Veien inn gikk relativt bra, men erfarte at man godt kan sovne gående på rulleskøyter. Gry som kjørte drafting på Håkon, dvs hun lå bak og holdt i Håkon sin sekk, sovnet opptil flere ganger mens hun gikk. Jeg gikk bak å vekket henne når jeg så bena ble stille og hode falt. Helt ufattelig!! Gry falt også veldig vondt men dette pga uoppmerksomhet ved et hull. Utrolig vondt å se på henne da. Men tøffe Gry gasset på 2 minutter etter! Vi kom inn sent men godt. Brukte 7.51 og hele 1.40 etter vinneren.

SS14: 7km orientering og igjen jumar klatring. Utrolig urettferdig nå som alle er trøtte, men alle måtte igjennom dette. Vi hadde tapt mye tid etter syklingen og jeg var redd for å bli tatt igjen av konkurentene. Jeg satte rekord på jumarklatringen etter 41 timers konkurranse. Resten var 7 km orientering og gav oss nok et bevis på elendige orienteringsevne når vi er trøtte. Vi brukte 2 timer som var stipulert til 1. Elendig avslutning, men løp likevel inn som lag nr 1 med sjampanjesprut og jubel fra arrangører og noen andre support kl 5.30 på morgenen. Brukte 2.09 og 1 time etter vinneren. Her kom vår dårlige orienteringserfaring virkelig godt frem.

Ubeskrivelig følelse å komme i mål, drikke kald sjampis og vite at nå venter en varm dusj og soveposen. Legg den hvor som helst og jeg skal sove uansett!! Vi lå i gymsalen ved mål og var i koma til kl 12.30. Da ventet straks premieutdeling med pokal og det hele. Vi slo nest beste lag med over en time, føle likevel at det var på hengende håret. Vi hadde ikke tålt noen bommer til og takker også lagvenner for hjelp.

Å føle at man er så sliten som der gårann å bli og vite at man kansje har 15 timer til det er tøffe greier. PÅ det tidspunktet trodde jeg ikke det var mulig, det samme at man sovner i oppreis stilling. Å kjenne at man kommer seg etter slike opplevelser er utrolig rart men gir god erfaring på hva som styrer kroppen og at man kan manipulere den videre. Vi spiste og drakk utrolig bra på konkuransen.Mye gel og bar som er lett å få i seg.En del brød med kjøttpålegg av div versjoner. Selvlaget energikake,og 2 ganger real turmat. Utfordringen er at du blir veldig matlei,men vi var uanset veldig gode her. Takk til supporten som tvang i oss mat til tider! Husk man blir dehydrert uansett hvor mya man drikker, og blir tom for energi uansett hvor mye man spiser på en så lang konkuranse. Men jo bedre jobb her, jo senere skjer dette

Men hvorfor gjør vi dette? Det spurte jeg meg selv i fjor når vi brøt. Rett etterpå sa jeg aldri mer med det samme, 6 timer etterpå sa jeg «jo neste år skal vi havene på pallen»! Under coastelering etappen i år sa jeg aldri mer!. Tror det er følelsen av å bekjempe seg selv og gjøre noe få andre gjør som får en i gang igjen. Kombinasjonen totalt utmattelse og følelsen av velvære ved målgang, dusj og søvn. Konkurranseinstinktet er også stort, jeg vil prestere. Opplevelsene er også mange etter dette, faktisk mye naturopplevelse. Vi møter mange folk og har en sosial tur tross alt.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under konkuranser

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s